Alkalmazkodj hozzám! II.

Publikálva:

Sajnos a honlapkészítő cégek közül sokan indokolatlanul javasolják a Flash technológiát megrendelőiknek. A felesleges animációk még szép kidolgozásuk ellenére is többet árthatnak egy honlapnak, mint gondolnánk.

Az legnagyobb, és legáltalánosabb hiba, ami előfordul, az értelmetlen „nyitóoldal”. Ezeken az oldalon a legkülönfélébb hibákat fedezhetjük fel. A látogatónak le kell töltenie legalább egy 20-40 kb méretű animációt, sőt, ha ezt még zenével is fűszerezik, akár perceket ülhetnek a modemes felhasználók gépeik előtt…

Az ilyen oldalakon (néha magában az animációban!) közlik, hogy az oldalt csak akkor tekinthetjük meg, ha látjuk ezt az animációt. Arról már nem írnak, hogy mi van akkor, ha nem látok semmit, és miért nincs a honlapnak un. HTML verziója. Csak nagyon indokolt esetben használjunk Flash-t! Például akkor, ha olyan multimédiás megoldásokat szeretnénk készíteni, amit másképp nem oldhatunk meg.

Az elkészült megoldások remek „hangulatkeltő” eszközök, de nagyon rontják a Web használhatóságát, ezért olyan oldalakon ne használjuk, ahol a gyors információcsere lenne a lényeg.

Néhány fontosabb hiba:

  • A böngészőprogramunk un. címsorában semmilyen információ nem jelenik meg az aloldalakról, ha a teljes oldalt egy Flash-en belül készítették el. Így egy aloldal linkjét sem tudjuk a „Kedvenceink” közé sorolni. Ebből kifolyólag a böngésző „Vissza” és „Előre” gombjait sem tudjuk használni.
  • Sajnos azt sem tudjuk követni, hogy melyik aloldalon jártunk már, mert a linkek látogatottságáról információt adó átszíneződés sem működik (hacsak nem programozták ezt le, de ez rendkívül ritka).