Vegyük, vagy készíttessük?

Publikálva:

Egyre több olyan ajánlattal találkozhatunk, amiben előre legyártott weboldalt, internetes áruházat, adatkarbantartót lehet vásárolni, vagy bérelni. Ezeknek van előnyük és hátrányuk is. Előnyei közé tartozik, hogy minimális idő alatt be tudjuk szerezni őket, és rövid távon még olcsóbbak is mintha készíttetnénk. Ezzel szemben azonban számos hátrányuk is van, amiket nem feltétlenül tudnak ellensúlyozni az előnyök.

Fő hátrányai:

  • Nem igazodik a megrendelő igényeihez.
  • Nem a megrendelő saját tulajdona.
  • Nem eszközölhet benne változtatásokat.
  • Ha béreljük, az hosszú távon drágább, mint a készíttetés.
  • Sehogy sem tükröznek egyediséget.

Ezek a hátrányok a „katalógusból választható” weboldalak esetében elég súlyosak, hiszen a weboldal egyik szerepe, hogy a rajta megjelenő tartalom, vagy cég egyediségét, különlegességét tükrözze. Nos ezt elég nehéz elérni egy olyan weboldallal, amiből akár több tucat is lehet.

A weboldalnál is súlyosabb a probléma az internetes áruháznál, hiszen itt mindenki más és más termékeket árusít, ezért itt is szükség van az egyediségre. Továbbá az előre legyártott motor esetleg tartalmazhat olyan adatokat is, amelyekre semmi szükségünk a működéshez, de ez még a jobbik eset. Rosszabb a helyzet, ha a motor nem tartalmaz néhány dolgot, amire viszont szükségünk lenne, de mivel előre gyártott modult használunk, ezért nincs lehetőségünk annak kibővíttetésére.

Az előre gyártott adatkarbantartó programoknál, már jóval kevesebb ilyen probléma adódhat. Ezekben túlnyomórészt csak a kényelmi és gazdaságossági szempontok rontják a helyzetet. Egyetlen dolog okozhat nagyobb problémákat. A rendszerekben sokszor használatosak olyan adatok, amiket csak maga a rendszer használ, és a külső felhasználó nem is tud róluk. Ha ezeknek az adatoknak a módosítását a karbantartó modul engedélyezi, akkor megváltoztatásuk akár a rendszer összeomlását is eredményezheti.

Ezzel szemben az egyedileg elkészített karbantartó modul csak azokat az adatokat engedi módosítani, amik nem okozhatnak problémát.
További előnye, hogy a megrendelő igényéhez igazodva minimálisra tudjuk csökkenteni az adatbevitellel, illetve módosítással töltött időt. És még a kényelmi igényeket is 100%-ig ki tudjuk elégíteni, az elrendezéstől egészen a színekig.

A saját fejlesztésű rendszerek mindenképp jobban tudnak működni, hiszen egy adott területre specializálódtak, ahelyett, hogy általános igényeket próbáljanak kielégíteni. Ezért gyorsabbak és megbízhatóbbak, de csak a saját területükön. Más feladatokra nem alkalmazhatók.